Strona główna Archiwum rok szkolny 2007/2008 Sprawozdanie z "Pokazu Rycerskiego"
Sprawozdanie z "Pokazu Rycerskiego" Drukuj Email
Wpisany przez Izabela Chowaniec
czwartek, 17 kwietnia 2008 00:00

16. 04.2008r. chętni uczniowie wybrali się na przedstawienie dotyczące życia rycerzy, zasad walki oraz broni średniowiecznej.

Po przywitaniu się z głównymi postaciami, tj. rycerzem polskim i krzyżackim opowiedziano nam, w jaki sposób mały chłopiec staje się honorowym rycerzem. Dowiedzieliśmy się, że chłopiec najpierw staje się paziem, potem giermkiem, a na końcu rycerzem. W dwóch pierwszych „fazach” chłopak pomaga rycerzowi w chorobie, walce i codziennych czynnościach, tj. czyszczeniu zbroi, dbaniu o konia.

Następnie zobaczyliśmy pokaz broni. Zobaczyliśmy między innymi: miecze, halabardy, topory. Tańsze bronie chłopów i ciche łuki. Az ciarki przechodziły po plecach gdy słuchaliśmy o tym , jak dawniej wałczyło się nimi! Rycerz krzyżacki poprosił następnie dwie dziewczynki, aby wcieliły się w rolę strażniczek zamku. Miały za zadanie obronić zamek przed rycerzem krzyżackim. Udało im się.

Na tym pokazie zobaczyliśmy realistyczną inscenizację zakucia chłopa w dyby. Chłop zostaje zakuty w dyby, ponieważ nie chciał zapłacić podatku.

Po tej scenie obejrzeliśmy prezentację strojów, czyli: misiurki, kolczugi, rękawice, zbroję płytową i hełmy. Naszego kolegę prezenterzy ubrali w kolczugę i próbowali ją przebić i przeciąć. Na szczęście kolczuga wytrzymała. Na koniec wszyscy skupili się na oglądaniu sprawdzianu szybkości, konkursu łuczniczego oraz pojedynku pomiędzy rycerzem polskim a krzyżackim.

Usłyszeliśmy na sam koniec ważne słowa: „Dla rycerza nieważna jest walka, tylko zachowanie honoru i przestrzeganie Kodeksu rycerskiego. Myślę, że wszystkim podobał się ten pokaz. Moim zdaniem byłą to świetna i bardzo pouczająca lekcja historii.

Sprawozdanie przygotowała Maja Najmoła przy wkładzie Asi Ponikiewskiej.

Sceny z rycerskiego żywota Sceny z rycerskiego żywota Sceny z rycerskiego żywota

Poprawiony: piątek, 30 stycznia 2009 22:57