wiaderko popcornu i napis wieczór filmowy na niebieskim tle

Czy szkoła może kojarzyć się z czymś innym niż tylko nauką? Oczywiście, może a nawet powinna. Przekonali się o tym uczniowie klasy 4a i 5b, którzy w ubiegły piątek tj. 25.03 spędzili ciekawy wieczór w szkole. Było to dla nas wyjątkowe, nowe doświadczenie. Nasze popołudniowe spotkanie rozpoczęliśmy od gry terenowej, przypominającej podchody.

Zadaniem uczniów było odnalezienie na terenie szkoły ukrytego sejfu, w którym znajdował się szkolny dzwonek. Dostaliśmy bowiem niepokojącą wiadomość, że jeśli go nie odkryjemy, w poniedziałek nie usłyszymy jego dźwięku. Nikt z nas tego nie chciał i dlatego uczniowie, podzieleni na mniejsze drużyny dostali mapy, zgodnie z którymi przemieszczali się do miejsc, w których schowane były kolejne wskazówki prowadzące do samego sejfu, ale i pozwalające rozszyfrować jego kod dostępu. Zabawy było co niemiara, a i wędrówek po szkole wiele. Zagadki do wykonania były różnorodne, ale najwięcej zadowolenia i ciekawości wzbudzało poruszanie się po szkole zgodnie z oznaczeniami na mapie. Każda drużyna wywiązała się z zadania znakomicie, odgadła kod i odnalazła ukryty dzwonek.
Po niezwykle absorbującym zadaniu przyszła pora na posiłek, jakim była wyczekiwana przez wszystkich pizza. Następnie najedzeni, zadowoleni udaliśmy się do sali, gdzie czekała nas jeszcze projekcja bajki pt. „Śnieżka i fantastyczna siódemka”.
Takie wieczorne spotkanie sprzyjało integracji, wzajemnym rozmowom i jeszcze lepszemu poznaniu się. A czy wy ciekawi jesteście, jak wygląda szkoła po zmroku? My już wiemy!